Gęsina na świętego Marcina. Kuchnia, historia i dziedzictwo kulturowe
07.11.2014 - 08.11.2014 - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa
Instytut Historii i Archiwistyki
87-100 Toruń,
ul. W.Bojarskiego 1
(056) 611-37-42
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia w Tours
Województwo Kujawsko-Pomorskie
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK
e-mail: jd@umk.pl
dr Dorota Dias-Lewandowska
e-mail: dorotal@umk.pl
telefon: 509-537-469
Spotkanie naukowców związanych z Europejskim Instytutem Historii i Kultury Wyżywienia oraz specjalistów z Polski ma na celu rozpoczęcie systematycznych badań i rozwój współpracy nad historią gęsiny, związanymi z nią zwyczajami żywieniowymi i ważną częścią dziedzictwa kulinarnego na poziomie porównawczym i europejskim.