Trzecia Wirtualna Międzynarodowa Konferencja "Produktywność roślin a bezpieczeństwo żywności: Mikrobiologia, Gleboznawstwo, Jakość żywności i Genetyka w rolnictwie"
26.09.2023 - 27.09.2023 - Toruń
www: https://soil-micro.umk.pl/pages/Konferencja_2023/
Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
87-100 Toruń, ul. Lwowska 1
+48-56-611-25-05
Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej
Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii
dr hab., prof. UMK Agnieszka Zienkiewicz
e-mail: agazet@umk.pl
prof. dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz
e-mail: hrynk@umk.pl
dr hab., prof. UMK Piotr Hulisz
e-mail: hulisz@umk.pl
dr Dominika Thiem
e-mail: thiem@umk.pl
telefon: +48-56-611-31-82
Głównym celem konferencji jest wymiana wiedzy, poglądów i doświadczeń naukowych w zakresie badania mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego promującego wzrost roślin. Ponadto omówiona zostanie potrzeba monitorowania zmian w środowisku glebowym w celu osiągnięcia zrównoważonego zarządzania zasobami glebowymi. Tematy obejmą również podstawowe aspekty metabolizmu roślin i sygnalizacji, od mechanizmów molekularnych kontrolujących fizjologię roślin po biotechnologię roślin i produkcję roślinną.