Piąta Edycja Międzynarodowej Konferencji "Plant Productivity And Food Safety: Microbiology, Soil Science, Food Quality And Agricultural Genetics"
23.06.2025 - 24.06.2025 - Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
www: https://soil-micro.umk.pl/pages/main_page/
Katedra Mikrobiologii
87-100 Toruń, ul. Lwowska 1
(56) 611 25 05
prof. dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz
e-mail: hrynk@umk.pl
mgr Klaudia Werner
e-mail: kwerner@umk.pl
telefon: (56) 611 31 82
Piąta edycja międzynarodowej konferencji, która organizowana jest corocznie od 2020 roku. Głównym tematem tegorocznej edycji będzie omawiany szeroko problem zasolenia i jego wpływu na mikrobiomy, rośliny i gleby. Celem konferencji jest umożliwienie wymiany wiedzy, poglądów i doświadczeń naukowych w zakresie zrównoważonego użytkowania gleby i utrzymania mikrobiomu sprzyjającego rozwojowi roślin jako kluczowych czynników dla zachowania tolerancji roślin na niekorzystne warunki środowiskowe i utrzymania ich wysokiej produktywności. Konferencja będzie także okazją do zaprezentowania światowych i krajowych działań w zakresie doskonalenia najnowszych technologii oraz analiz.