Kierunek: chemia i technologia żywności (s1) – studia inżynierskie
Czym jest chemia i technologia żywności?
Ten kierunek studiów jest jedną z nielicznych ofert studiów inżynierskich umożliwiającą jednoczesne zdobycie wiedzy z nauk chemicznych i technologii żywności. Jeżeli chcesz wiedzieć, co jesz i jak produkuje się żywność, to na pewno kierunek ten spełni Twoje oczekiwania.
Dlaczego warto studiować chemię i technologię żywności na UMK?
Kierunek chemia i technologia żywności oferuje studentom nabycie wiedzy z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów, skrobi i tłuszczów. W trakcie studiów student kierunku chemia i technologia żywności nabywa umiejętności wykonania podstawowych analiz chemicznych, analiz żywności, umie organizować i modyfikować (jeżeli jest taka potrzeba) produkcję cukrów oraz tłuszczów, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Ponadto zna zasady funkcjonowania rynku żywności i rozumie jego zasady. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi.
W trakcie studiów studenci mają możliwość podnoszenia kompetencji oraz odbywania staży w renomowanych firmach w ramach projektów unijnych realizowanych na Wydziale Chemii UMK.
Co po studiach?
Absolwenci kierunku chemia i technologia żywności są specjalistami w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, w tym głównie tłuszczów, cukrów oraz skrobi. Duża ilość praktyk w zakładach przemysłu spożywczego oraz szeroki program nauczania gwarantuje odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne do wykonywania zawodu inżyniera w zakresie technologii tłuszczów i cukrów. Dlatego też absolwent kierunku chemia i technologia żywności może podjąć pracę na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności. Ponadto, dzięki posiadaniu podstawowej wiedzy z zakresu chemii, informatyki oraz maszynoznawstwa, może podjąć pracę w przedsiębiorstwach powiązanych z tymi dziedzinami wiedzy oraz w pokrewnych obszarach gospodarki i biznesu chemicznego, maszynowego bądź biotechnologicznego w kraju i w Unii Europejskiej.
Absolwent kierunku chemia i technologia żywności jest przygotowany do podjęcia studiów magisterskich (drugiego stopnia) w zakresie chemii, technologii oraz przetwórstwa żywności.
Studenckie Koło Naukowe Chemików
Studenckie Koło Naukowe Chemików jest pierwszym kołem naukowym powołanym na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika – działa od 1946 roku. Przewinęło się przez nie wiele pokoleń entuzjastów chemii. Dziś członkowie koła prowadzą badania naukowe, których wyniki publikują i prezentują na konferencjach, ale również zajmują się popularyzacją chemii: prowadzą warsztaty dla młodzieży oraz pokazy doświadczeń chemicznych np. podczas Festiwalu Nauki i Sztuki lub Drzwi Otwartych Wydziału. Koło jest organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Pokazów Chemicznych FePoCh.
W Studenckim Kole Naukowym Chemików jest miejsce również dla Ciebie!
Pokazy doświadczeń chemicznych podczas Drzwi Otwartych Wydziału