Studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego, zbiorowego oraz wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji)
I. Informacje ogólne
Charakterystyka studiów:
Naczelnym celem studiów jest podniesienie kompetencji osób zajmującymi się udzielaniem porad dietetycznych, zarówno w ramach indywidualnej praktyki, jak i pracujących na co dzień w placówkach służby zdrowia, czy zakładach żywienia zbiorowego. Powyższe studia są także szczególnie skierowane do osób współpracujących ze sportowcami oraz prowadzącymi różnego rodzaju treningi sportowe. Tematyka studiów pozwala na zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności w zakresie oceny stanu odżywienia, zasad postępowania dietetycznego w zależności od stanu klinicznego pacjenta czy zasad żywienia zbiorowego. Ponadto w trakcie studiów dokładnie zostaną omówione zagadnienia związane z żywieniem klinicznym czy fizjologią wysiłku fizycznego. Szczególny nacisk zostanie położony na zapoznanie uczestników studiów z aktualną wiedzą w zakresie wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej (zarówno w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego, jak i rekonwalescencji), suplementacji czy fitoterapii. Słuchacze zostaną zapoznani z podstawami farmakologii klinicznej w kontekście pracy dietetyka oraz wpływem poszczególnych grup leków na metabolizm ustroju. Omówione zostaną również zasady interpretacji laboratoryjnych i obrazowych badań diagnostycznych. Oddzielny moduł stanowić będą zagadnienia związane z organizacją gabinetu dietetyka, prowadzeniem własnej działalności gospodarczej oraz funkcjonowaniem na rynku pracy (w tym z aspektami skutecznej promocji i konkurencyjności).
Rodzaj kształcenia:
- studia medyczne
Czas trwania:
2 semestry
Program studiów podyplomowych:
Plan studiów podyplomowych:
Kierownik studiów:
prof. dr hab. Maria Kłopocka
Koszt studiów:
3300 zł (za 2 semestry)
Dodatkowe informacje:
II. Rekrutacja
Termin rozpoczęcia studiów:
semestr zimowy
Adresaci studiów podyplomowych:
Studia przeznaczone są dla osób posiadających tytuł zawodowy magistra i /lub licencjata z zakresu: dietetyki, fizjoterapii, wychowania fizycznego, położnictwa, pielęgniarstwa, zdrowia publicznego, farmacji, analityki medycznej, biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka, biologii, chemii i innych pokrewnych specjalności lub posiadających dyplom lekarza medycyny. W przypadku absolwentów innych kierunków kandydatury będą rozpatrywane indywidualnie.
Warunki kwalifikacji:
na podstawie złożonych dokumentów
Termin i miejsce składania dokumentów:
do dnia 30 września 2022 r.
Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego CM UMK ul. M. Curie Skłodowskiej 9
85-094 Bydgoszcz
Wymagane dokumenty:
- podanie/kwestionariusz osobowy
- odpis dyplomu ukończenia studiów
Pliki dla kandydata:
Dodatkowe informacje dla kandydata:
liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń
III. Kontakt
Katedra Higieny, Epidemiologii, Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego CM UMK ul. M. Curie Skłodowskiej 9
85-094 Bydgoszcz
tel. (+48 52) 585-3961
zmkpiez@cm.umk.pl