Rok Jubileuszy UMK
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами

Opracowanie nowej technologii otrzymywania betamasła o właściwościach prozdrowotnych

Logotypy: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

Opracowanie nowej technologii otrzymywania betamasła o właściwościach prozdrowotnych

Projekt jest realizowany w ramach Grupy Operacyjnej utworzonej przez POLMLEK Grudziądz Sp. z o.o. (lider), Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, SMOTECH Jacek Smoliński oraz Gospodarstwo Rolne „AGROFARM” Sp. z o.o.

Okres realizacji projektu: 23.11.2023 r. - 31.12.2024 r. (planowany okres realizacji zadań przez UMK 01.02.2024-30.11.2024)
Działanie: Działanie 16 - Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Całkowite dofinansowanie projektu: 5 500 000,00 zł, w tym dofinansowanie z EFRROW: 3 499 650,00 zł

Całkowita wartość projektu dla UMK w Toruniu: 415 156,40 zł, w tym dofinansowanie z EFRROW: 264 164,02 zł.

Opis projektu

Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymywania betamasła, charakteryzującego się podwyższoną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych
oraz lepszą smarownością w porównaniu do masła otrzymywanego tradycyjną metodą.

Grupa Operacyjna realizuje działania projektu w czterech zadaniach:

  1. Opracowanie metod analizy mikrobiologicznej identyfikacji mikroorganizmów oraz kinetyki starzenia mleka, śmietanki bezwodnego tłuszczu mlecznego
    oraz masła z zastosowaniem m.in. techniki laserowej desorpcji/jonizacji próbki wspomaganej matrycą (badania realizowane przez UMK).
  2. Opracowanie metod analizy profili kwasów tłuszczowych za pomocą technik chromatograficznych i spektroskopowych, analiz witamin rozpuszczalnych
    w tłuszczach za pomocą chromatografii cieczowej, badania właściwości reologicznych oraz makrostrukturalnych produktu (badania realizowane przez UMK).
  3. Zakup i instalacja modułów krystalizacji i ekstrakcji CO2 w istniejącej linii technologicznej oraz dobór parametrów ich pracy wraz z kalibracją zgodnie
    z uzyskanymi wynikami badań, w tym m.in.: weryfikacja etapu produkcji masła, do którego zostanie zawrócony ekstrakt bezwodnego tłuszczu mlecznego
    gwarantujący właściwą teksturę oraz smarowność; dobór warunków pracy krystalizatora w zależności od profilu kwasów tłuszczowych mleka.
  4. Zakup i instalacja rozwiązania cyfrowego u Rolnika – System zarządzania procesem udoju mleka.

W wyniku realizacji projektu zostaną osiągnięte następujące wskaźniki:

  1. Zostanie opracowane i wdrożone nowe rozwiązanie technologiczne (innowacja procesowa) dot. technologii funkcjonowania AMF oraz otrzymywania
    betamasła - 1 szt.
  2. Zostanie opracowany i wdrożony nowy produkt: betamasło (innowacja produktowa) – 1 szt.
  3. Opracowanie nowych metod identyfikacji mikroorganizmów środowiskowych oraz metod analizy kwasów tłuszczowych (publikacje naukowe).

 

Koordynator projektu – Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

dr hab. Paweł Pomastowski, prof. UMK

tel.: 56 665-60-62

e-mail: p.pomastowski@umk.pl

 

Opiekun projektu w BZFS

Joanna Smolarek pok.: 105

tel.: 56 611-45-91

e-mail: joanna.smolarek@umk.pl