Rok Jubileuszy UMK
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами
Dr Agnieszka Mierek-Adamska [fot. Andrzej Romański]

Dr Agnieszka Mierek-Adamska

fot. Andrzej Romański

Prestiżowy grant dla naszej badaczki

2016-02-26

Dr Agnieszka Mierek-Adamska z Zakładu Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UMK otrzymała indywidualny grant badawczo-rozwojowy Marie Skłodowskiej-Curie.

Dr Agnieszka Mierek-Adamska otrzymała grant o wartości 195 455 euro na realizację projektu zatytułowanego Plant metallothionein as potential players in food security. Dofinansowanie zostało przyznane przez Komisję Europejską w ramach projektu Horyzont 2020. Grant będzie realizowany na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warwick (Coventry, Wielka Brytania) pod okiem dr Claudii A. Blindauer, międzynarodowego autorytetu w dziedzinie badań nad homeostazą cynku i metalotioneinami.

Projekt badaczki z UMK uzyskał 98% maksymalnej oceny. Został doceniony za innowacyjność, podjęcie bardzo istotnych dla Europy i świata zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności oraz nowatorskie podejście z zastosowaniem interdyscyplinarnych technik badawczych obejmujących biologię molekularną, biochemię oraz chemię bionieorganiczną.

Szczegóły projektu: Bezpieczeństwo żywności jest socjoekonomiczną koncepcją obejmującą z jednej strony dostęp do odpowiedniej ilości pożywienia, z drugiej zaspokojenie potrzeb dotyczących składników odżywczych. Bezpieczeństwo żywności jest obecnie zagrożone przez niesprzyjające warunki pogodowe, m. in. coraz dłuższe i dotkliwsze okresy suszy, które znacznie ograniczają plonowanie roślin. Ponadto niedobór mikroelementów, w tym cynku, który jest zaangażowany we wszystkie najważniejsze procesy fizjologiczne, ma znaczący wpływ nie tylko na plony, ale również na zdrowie ludzi i zwierząt. Istnieją przesłanki nt. zaangażowania roślinnych białek metalotionein zarówno w tolerancję roślin na suszę, jak i akumulację cynku w jadalnych częściach roślin. Projekt zakłada analizę metalotionein sorga, zboża o niezwykłej odporności na suszę i wysokie temperatury. Sorgo jest obecnie uprawiane głównie w tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej. Przewiduje się jednak, że w najbliższych latach uprawiane będzie również w Europie, także ze względu na to, że mąka uzyskiwana z sorgo jest bezglutenowa. Realizacja projektu może przyczynić się do pozyskania w przyszłości odmian roślin uprawnych dających wysokie plony również w niesprzyjających warunkach pogodowych oraz zawierających duże ilości łatwo przyswajalnych mikroelementów.

Dr Agnieszka Mierek-Adamska - urodzona 27 listopada 1983 roku w Wyrzysku. Studia magisterskie ukończyła na kierunku biotechnologia na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi UMK. Tytuł doktora nauk biologicznych uzyskała w październiku 2013 roku na podstawie rozprawy doktorskiej przygotowanej w Zakładzie Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska pod kierunkiem dr hab. Anny Goc, prof. UMK zatytułowanej "Molekularna i funkcjonalna charakterystyka genów metalotionein Brassica napus L.". W roku akademickim 2014/15 przebywała na stażu postdoktorskim na Uniwersytecie Warwick w ramach projektu "Wzmocnienie potencjału dydaktycznego UMK w Toruniu w dziedzinach matematyczno-przyrodniczych" WZROST współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Program Operacyjny Kapitał Ludzki. Od października 2012 roku jest zatrudniona w Zakładzie Genetyki. Jest współautorką kilkunastu publikacji i doniesień konferencyjnych.