prof. Fabio Parasecoli
Kulinarny tydzień na UMK
2016-12-12
15 i 16 grudnia wykłady na UMK wygłosił prof. Fabio Parasecoli, redaktor najnowszej 6-tomowej kulturowej historii żywienia. W tych dniach odbyła się również promocja książki "Staropolskie przepisy kulinarne" opracowanej przez prof. Jarosława Dumanowskiego.
Prelekcje 15 i 16 grudnia wygłosił prof. Fabio Parasecoli z New School z Nowego Jorku. Pierwszy wykład „Food history: understanding the past, reading the present” miał miejsce 15 grudnia o godz. 11.30 w Collegium Humanisticum w sali Rady Wydziału (C.0.39, parter). Wykład prowadzony był w języku angielskim i dotyczył tematyki i metod badań nad historią jedzenia (wydarzenie na Facebooku).
Druga prelekcja – „Place-based labels and local food cultures” – zaplanowana została na 16 grudnia na godz. 12.00. Wykład poświęcony zasadom i perspektywom rejestracji tradycyjnych produktów żywieniowych tłumaczony był na język polski (również Collegium Humanisticum, sala Rady Wydziału, C.0.39, parter, strona wydarzenia).
Profesor Fabio Parasecoli jest historykiem żywienia, specjalistą z zakresu kultury żywieniowej, politycznej, społecznej i kulturowej debaty o jedzeniu i kuchni. Jest redaktorem najnowszej, 6-tomowej kulturowej historii wyżywienia ("A Cultural History of Food", ed. Fabio Parasecoli, Peter Scholliers, Volumes 1-6 ), autorem publikacji o globalizacji jedzenia, żywności w filmie i historii kuchni włoskiej.
Ponadto 16 grudnia o godz. 17.00 w sali kinowej Ratusza Staromiejskiego odbyła się promocja książki "Staropolskie przepisy kulinarne". To najnowsza publikacja o kuchni staropolskiej, szósty tom serii "Monumenta Poloniae Culinaria" wydawanej przez Muzeum Króla Jana III w Wilanowie (wydarzenie). Publikacja „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane” opracowana została przez prof. Jarosława Dumanowskiego, Dorotę Dias-Lewandowską i Martę Sikorską.