Chińskie otwarcie Festiwalu
2017-04-20
Spotkanie z kulturą Chin zainaugurowało w piątek 21 kwietnia 17. edycję Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Wydarzenie rozpoczęło się o godz. 18:00 w Auli UMK.
"Podróż do Azji. Kulturalne Chiny w pigułce" i „W poszukiwaniu harmonii: tradycyjna medycyna chińska 中医” – to dwie odsłony chińskiego otwarcia tegorocznej edycji Festiwalu. Podczas pierwszej z nich publiczność miała szansę zobaczyć nietuzinkowy występ wokalno-taneczny grupy studentów University of Electronic Science and Technology of China. Pokaz pozwolił widzom przenieść się do krainy pełnej ciekawych dźwięków i barwnych strojów ludowych.
Druga część piątkowej inauguracji dotyczyła tradycyjnej medycyny chińskiej, której przyświeca założenie, że zdrowie osiągnąć można jedynie dzięki zachowaniu balansu pomiędzy Yin i Yang - siłami, które rządzą światem. Festiwalowy wykład z elementami pokazu traktował o metodach zwalczania chorób, w tym leczeniu akupunkturą. Spotkanie z przedstawicielką Beijing Open University było okazją, by – zgodnie z chińską tradycją – spojrzeć na człowieka holistycznie, w połączeniu z wszystkimi aspektami jego życia.
Dodatkową atrakcją imprezy otwarcia był pokaz ceremonii parzenia herbaty w wykonaniu gości z Chin. Więcej tajników chińskiej kuchni było natomiast można poznać podczas imprezy towarzyszącej „Chiny na talerzu”, która 21 kwietnia o godz. 9:00 rozpoczęła się w Auli UMK. Podczas pokazu połączonego z degustacją grupa studentów z Beijing Union University zaprezentowała dania kuchni chińskiej, która - ze względu na wielowiekową tradycję - uznawana jest za jedną z najdoskonalszych i najzdrowszych kuchni świata.
Obie imprezy pierwszego dnia Festiwalu adresowane były do szerokiego grona odbiorców: dzieci ze szkoły podstawowej, młodzieży z gimnazjum, młodzieży z liceum, dorosłych i seniorów. Wstęp był wolny (bez zapisów i wejściówek).
Program i informacje o zapisach
Szczegółowe informacje o Festiwalu są dostępne na stronie festiwal.torun.pl